TOETER SKY HANDLING B.V.
ALGEMENE VOORWAARDEN
gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag op 09-11-2009 onder nummer 27323494
Artikel 1 – Definities
1. In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:
a. TSH: Toeter Sky Handling B.V.
b. Opdrachtgever: De partij aan wie TSH zijn offertes richt en/of de partij met wie TSH een
contract aangaat.
c. Regels: De Regels en verdragen genoemd in artikel 3 lid 1 van deze voorwaarden.
Artikel 2 - Toepasselijkheid
1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes en aanbiedingen van TSH en op alle overeenkomsten die TSH aangaat, voor zover partijen niet schriftelijk anders zijn overeengekomen.
2. Indien een afwijking op deze Algemene Voorwaarden is overeengekomen blijven de overige artikelen, die niet zijn gewijzigd, volledig van kracht.
3. De opdrachtgever kan aan eventueel schriftelijk overeengekomen wijzigingen voor de toekomst geen rechten ontlenen.
4. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden zoals genoemd in artikel 3 van deze voorwaarden zijn de daarbij genoemde Regels voor die werkzaamheden van toepassing. Indien en voor zover de bepalingen van de artikelen 2 tot en met 14 van deze voorwaarden verschillen van of conflicteren met de bepalingen van genoemde Regels, dan prevaleren de bepalingen van de artikelen 2 tot en met 14 van deze voorwaarden. De Regels hebben uitsluitend aanvullende werking ten aanzien van de bepalingen van de artikelen 2 tot en met 14 van deze voorwaarden.
Artikel 3 - Regels
1. Met inachtneming van de voorwaarden genoemd in artikel 14, zijn de volgende Regels in de meest recente versie van toepassing op de volgende soorten werkzaamheden:
a. Expeditie:
De Nederlandse Expeditie Voorwaarden, met uitzondering van de arbitrage clausule, zoals gedeponeerd door FENEX (Federatie van Nederlandse Expediteurs) bij de Griffie van de Arrondissementsrechtbanken te Amsterdam, Arnhem, Breda en Rotterdam op 1 juli 2004.
b. Vervoer van goederen over de weg binnen Nederland:
De Algemene Vervoercondities 2002, gedeponeerd bij de Griffies van de Arrondissementsrechtbanken te Amsterdam en Rotterdam.
c. Internationaal vervoer van goederen over de weg:
Verdrag betreffende de overeenkomst tot internationaal vervoer van goederen over de weg (CMR), vastgesteld te Geneve op 19 mei 1956.
2. Indien de overeenkomst verschillende soorten werkzaamheden behelst welke achtereenvolgens dienen te worden uitgevoerd, dan wordt elk soort werkzaamheid behandeld als zijnde onafhankelijk van de andere en onderworpen aan de Regels die van toepassing zijn op die specifieke werkzaamheid.
3. Wanneer twee of meer Regels van toepassing zijn op één soort werkzaamheid, dan gaan, tenzij partijen anders zijn overeengekomen, de Regels welke als eerste zijn genoemd in bovenstaande lijst voor.
4. De Regels genoemd in dit artikel zijn op verzoek verkrijgbaar van TSH.
Artikel 4 – Offerte en Overeenkomst
1. Alle offertes, prijsopgaven en prijs indicaties zijn niet bindend, tenzij uitdrukkelijk aangegeven in de aanbieding. Het zuivere feit dat TSH een offerte, prijsopgave of prijsindicatie heeft afgegeven is vrijblijvend en kunnen in geen geval leiden tot enige verplichting om een overeenkomst aan te gaan.
2. Indien in de acceptatie, vergeleken met de aanbieding, voorbehouden zijn toegevoegd of veranderingen gemaakt, dan zal, niettegenstaande het vermelde in lid 1 van dit artikel, de overeenkomst niet worden gesloten indien en zodra TSH aan Opdrachtgever heeft bevestigd dat zij de veranderingen in de aanbieding accepteert. Echter, de acceptatie zal nimmer geacht worden betrekking te hebben op de acceptatie van de toepasselijkheid van Algemene Voorwaarden die door Opdrachtgever worden gehanteerd.
3. Alle aanbiedingen zijn gebaseerd op uitvoering van de overeenkomst door TSH onder normale omstandigheden en gedurende normale werktijden, tenzij anders vermeld.
4. De overeenkomst komt onmiddellijk tot stand zodra TSH de opdracht van Opdrachtgever schriftelijk heeft bevestigd of is begonnen met de uitvoering van de opdracht, hetgeen eerst plaats vindt.
5. Mondelinge toezeggingen door medewerkers of andere ondergeschikten van TSH zijn niet bindend voor TSH, totdat deze schriftelijk worden bevestigd door TSH.
Artikel 5 – Prijzen / tarieven
1. De overeengekomen prijzen zijn gebaseerd op de tarieven, lonen enz. welke van toepassing zijn op de datum van de aanbieding of de datum van de totstandkoming van de overeenkomst of de daadwerkelijke uitvoering van de overeenkomst, naar gelang van toepassing. Ze behelzen uitsluitend betaling voor de uit te voeren werkzaamheden onder de overeenkomst door TSH. Ze zijn derhalve exclusief verpakken, C.O.D. kosten, BTW, boetes en alle andere belastingen en rechten, kosten en heffingen hoe dan ook omschreven. Elk van deze kosten zijn voor rekening van Opdrachtgever tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
2. Indien één of meer kostencomponenten onderhevig is aan een verhoging (ook wanneer die verhoging het gevolg is van voorzienbare omstandigheden) na de datum van een aanbieding, mag TSH de overeengekomen prijs dienovereenkomstig verhogen, onafhankelijk of dit al dan niet reeds is overeengekomen.
3. Indien TSH bij de uitvoering van de overeenkomst afwijkt zijn de kosten daarvan voor rekening van Opdrachtgever.
4. Afwijkingen zijn alle werkzaamheden uitgevoerd door TSH, al dan niet schriftelijk vastgelegd, gedurende de uitvoering van de overeenkomst, die uitgaan boven de uitdrukkelijk in de overeenkomst beschreven werkzaamheden of opdrachtbevestiging, of aanvullende kosten die voortvloeien uit de andere wijze van uitvoering van het werk dan beschreven in de overeenkomst. Zulke werkzaamheden kunnen bij voorbeeld behelzen speciale diensten, uitzonderlijke werkzaamheden, bijzonder tijdrovende werkzaamheden, of werkzaamheden die extra inspanningen vereisen. Deze Algemene Voorwaarden zijn ook van toepassing op die afwijkingen.
5. Alle prijzen genoemd in de overeenkomst zijn in Euro’s, tenzij anders bepaald.
6. Indien de prijzen zijn uitgedrukt in een vreemde valuta en de waarde van die valuta tegen de Euro verandert in het nadeel van TSH na de totstandkoming van de overeenkomst, dan zullen de prijzen worden verhoogd, zo dat de tegenwaarde in Euro’s gelijk is aan de van toepassing zijnde waarde ten tijde van de totstandkoming van de overeenkomst.
7. TSH is niet gebonden aan prijzen en/of tarieven die in het verleden zijn overeengekomen of in rekening gebracht.
8. TSH is gerechtigd voor aanvang van de uitvoering van de overeenkomst of voortzetting daarvan, voldoende zekerheid van Opdrachtgever te bedingen voor nakoming van de betalingsverplichtingen door Opdrachtgever.
Artikel 6 – Betaling
1. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen dient de betaling van de overeengekomen prijs binnen veertien (14) dagen plaats te vinden.
2. Alle betalingen vinden plaats zonder aftrek of verrekening op een door TSH opgegeven bank of giro rekening. Indien Opdrachtgever nalaat te betalen binnen de overeengekomen termijn zal hij geacht worden in verzuim te zijn en heeft TSH bij wet recht op rente over het niet betaalde bedrag tegen een koers van 12% vanaf de dag dat betaling had moeten plaatsvinden tot de dag van volledige betaling.
3. Alle kosten, inclusief gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten, gemaakt door TSH als gevolg van het niet nakomen van elke verplichting van Opdrachtgever jegens TSH dienen door de Opdrachtgever te worden betaald.
4. In geval van niet tijdige betaling zullen de buitengerechtelijke kosten ten minste 10% bedragen van de te betalen bedragen, onverminderd het recht van TSH op aanvullende vorderingen, inclusief, maar niet beperkt tot, een (tijdelijk of permanent) staken van de werkzaamheden, (gehele of gedeeltelijke) ontbinding van de overeenkomst, en/of een schade claim.
5. Iedere betaling wordt eerst in mindering gebracht op de verschuldigde interesten en kosten en dan van de hoofdsom.
Artikel 7 – Uitvoering van de overeenkomst
1. Opgegeven data, periodes en/ of aantallen uren zijn indicatief. Wanneer een tijdsperiode of aantal uren is overeengekomen voor de uitvoering van de overeenkomst, zal TSH ernaar streven daar zo precies mogelijk aan te voldoen. Desalniettemin geeft het niet voldoen aan die tijdsperiode of aantal uren door welke oorzaak dan ook, Opdrachtgever op grond daarvan geen recht op compensatie of enig recht op ontbinding van de overeenkomst.
2. Opdrachtgever dient er voor in te staan dat alle door hem te verstrekken gegevens en documenten tijdig in het bezit zijn van TSH. Opdrachtgever is aansprakelijk voor elke vertraging en schade voor TSH daaruit voortvloeiende en zal TSH vrijwaren van vorderingen van derden in dit verband. Opdrachtgever is te allen tijde verantwoordelijk voor de inhoud van de door hem verstrekte gegevens en documenten.
3. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen is TSH vrij in de wijze van uitvoering van de overeenkomst. Het staat TSH vrij derden te betrekken bij de uitvoering van de overeenkomst, zonder Opdrachtgever daartoe vooraf te raadplegen.
Artikel 8 – Overmacht
1. TSH is in geen geval aansprakelijk voor het niet of te laat nakomen van haar verplichtingen als gevolg van overmacht, dan wel voor de gevolgen van het niet of te laat nakomen. In geval van overmacht heeft TSH het recht de tijd van uitvoering van de overeenkomst te verlengen voor de duur van de overmacht, dan wel de overeenkomst of het niet uitgevoerde deel daarvan op te zeggen, zonder daarvoor aansprakelijk te zijn.
2. Overmacht behelst, maar is niet beperkt tot, oorlog, oorlogsdreiging, mobilisatie, oproer, blokkades, quarantaine, ontregeling van het verkeer, storm, mist, blikseminslag, overstromingen, hoog en laagwater, vorst, bevriezing, ijsvorming, staking of uitsluiting, andere ernstige ontregeling van de bedrijfsvoering van TSH, tussenkomst door wettelijke bepalingen, beperkingen van overheidswege en iedere andere omstandigheid waardoor uitvoering van de overeenkomst wordt verhinderd buiten de invloedsfeer van TSH, zelfs indien die voorzienbaar was ten tijde van de totstandkoming van de overeenkomst.
3. Ondanks de overmacht situatie blijven de financiële en andere verplichtingen van de Opdrachtgever, ontstaan voor de overmacht situatie, onverminderd van kracht.
Artikel 9 – Aansprakelijkheid
1. Indien en voorzover overeenkomsten onderworpen zijn aan Regels als genoemd in artikel 3 zal de aansprakelijkheid van TSH worden bepaald overeenkomstig de desbetreffende Regels. Echter, in geval de eerder genoemde Regels die aansprakelijkheid niet bepalen dan zijn de volgende bepalingen van kracht.
2. TSH is uitsluitend aansprakelijk voor schade of verlies indien bewezen is dat die schade is veroorzaakt door opzet of grove schuld. TSH is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van opzet of grove schuld door partijen anders dan haar ondergeschikten.
3. Iedere persoon die aanwezig is op terreinen van TSH of op of in voertuigen etc. van TSH of op de plaats waar het werk wordt uitgevoerd is daar met alles wat in zijn bezit is op eigen risico en dient strikt te voldoen aan de reglementen en instructies, vastgelegd en verstrekt door de autoriteiten en door TSH. TSH accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor lichamelijk letsel of materiele schade.
4. Iedere claim tegen TSH dient schriftelijk ingediend te worden binnen 24 uur na aflevering van de goederen aan Opdrachtgever of diens vertegenwoordiger of de beëindiging van het werk.
5. Met inachtneming van de Regels genoemd in artikel 3 vervallen alle claims tegen TSH met het verloop van een periode van één jaar gerekend vanaf de datum van aflevering van de goederen of de datum van beëindiging van het werk.
6. Indien schade is toegebracht aan TSH, personeel van TSH of aan derden die door TSH zijn ingeschakeld tijdens de uitvoering van de overeenkomst, is Opdrachtgever aansprakelijk voor die schade, tenzij hij bewijst dat de schade in kwestie is veroorzaakt door TSH, personeel van TSH of de door TSH ingeschakelde derden.
Artikel 10 – Vrijwaring
1. Opdrachtgever is gehouden TSH te vrijwaren en schadeloos te stellen voor alle schade, kosten en interesten, waarvoor TSH door derden wordt aangesproken in verband met de uitvoering van de overeenkomst door TSH.
2. In geval TSH zaken onder zich heeft in verband met de uitvoering van de overeenkomst, is de Opdrachtgever gehouden TSH volledig te vrijwaren tegen eventuele aanspraken van derden, ook indien die aanspraken betrekking hebben op vergoeding van schade die direct verband houdt met die zaken.
3. De Opdrachtgever is gehouden TSH te vrijwaren voor schade van en/of door boetes, vorderingen, dwangsommen en andere maatregelen van overheidswege.
4. De verplichting tot vrijwaring door Opdrachtgever geldt ook voor de leidinggevenden en medewerkers en andere betrokkenen van TSH.
Artikel 11 – Retentie en pandrecht
1. TSH heeft een retentierecht op goederen en documenten die zij onder zich heeft in verband met de overeenkomst; dit recht is van toepassing op elke partij die overdracht verlangt van de betreffende goederen of documenten. TSH mag dit recht ook uitoefenen voor hetgeen Opdrachtgever is verschuldigd uit vorige en volgende overeenkomsten.
2. TSH is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade als gevolg van het uitoefenen van het retentierecht.
3. Alle goederen, documenten en gelden welke TSH houdt of verkrijgt om welke reden en tot welk doel dan ook zullen TSH dienen als pand voor alle claims die zij heeft of mag verkrijgen tegen de Opdrachtgever of elke andere partij met rechten op die goederen, documenten of gelden in kwestie.
Artikel 12 – Toepasselijk recht
1. Op alle overeenkomsten en daaruit voortvloeiende overeenkomsten is Nederlands recht van toepassing.
Artikel 13 – Interpretatie van de voorwaarden.
1. Deze voorwaarden zijn opgesteld in de Nederlandse en Engelse taal. Bij verschil tussen de Nederlandse en de Engelse tekst ten aanzien van inhoud of strekking is de Nederlandse tekst bindend.
2. Indien naar de mening van de bevoegde Rechtbank enige bepaling van deze voorwaarden nietig, in strijd met de wet of hoe dan ook onafdwingbaar is, laat dat de overige bepalingen van deze voorwaarden onverminderd van kracht en is de uitspraak van de Rechtbank uitsluitend beperkt tot de desbetreffende bepaling.
Artikel 14 – Geschillen
1. In afwijking van hetgeen bepaald is in de Regels genoemd in artikel 3 ten aanzien van de bevoegde rechter of arbitrage is de Arrondissementsrechtbank te Haarlem bij uitsluiting bevoegd kennis te nemen van geschillen met betrekking tot de overeenkomst of de daaruit voortvloeiende overeenkomsten.